Via Ferrata Peć i Pećka Patrijaršija

Prvo pitanje koje mi neko postavi kada razmišlja o putovanju na Kosovo jeste – da li je rizično? Moj odgovor je uglavnom da nije, da naravno nigde nije idealno, ali nebezbedno svakako nije. Ovo jeste bio moj odgovor do sad, jer nakon što sam probala Via Ferratu u Rugovskoj klisuri, kod Peći, mogu reći da jeste malo rizično, ali i uzbudljivo.

Via Ferrata je italijanski izraz koji znači „gvozdeni put“, a to je metoda penjanja u kojoj se penjači kreću nizom čeličnih užadi i stepenica dok su uvek čvrsto pričvršćeni za stenu. 

Pećka Via Ferrata na ulazu u Rugovsku klisuru nudi 4 staze : Ari, Mat, Shpellat(pećine) i Marimangat. 

Via Ferrata Mat ili Ari koštaju 15 evra po osobi, a minimalni broj grupe je 3 osobe. Ove dve Via Ferrate su lakog i srednjeg nivoa težine i celom svojom dužinom pružaju pogled na kanjon Rugova. Sam dolazak na Ferratu obećava avanturu, na samom startu morate preći mali viseći most nad rekom i preći mali uspon do stena. Već ovde možete otkriti da li je ovo za vas i da li ima svrhe nastavljati dalje. Ako se odlučite da nastavite, čeka vas mala raskrsnica od koje počinju dve staze, koje su i prvobitno napravljene, a zovu se Mat i Ari. Naša mešovita ekipa iz Leposavića, Mitrovice, Prištine i Peći je prešla polovinu obe staze i tek zagrebala površinu ove klisure, što je za mene, početnika, bilo sasvim dovoljno, mada me je ostavilo sa željom da pređem čitavu stazu. Najviše sam uživala u stazi Mat, koja ide horizontalno, jer nudi taman dovoljno adrenalina i uzbuđenja jer stojite na ivici stene nad rekom i putem kroz klisuru, ali i sigurnosti, jer niste u toliko dramatičnoj situaciji s’obzirom da su stena i uže odmah pored vas. Naravno, ukoliko se neko boji visine, kao što je to bio slučaj sa našim kamermanom na ovom izazovu(bio si super Kabo), onda mu je i ovo malo dovoljno za mini panični napad. Međutim, vodiči su uvek ispred i iza vas, osiguravajući da ste uvek u bezbednoj poziciji, motivišući vas i informišući usput o stazama ili pređašnjim iskustvima sa različitim grupama. Oni osiguravaju i to da imate neophodnu opremu, proizvedenu u EU, sertifikovanu po standardima EU, koja se sastoji iz užeta privezanih za vas koje kačite na čeličnu sajlu duž stene, kao i plastična kaciga i zaštitne rukavice. Osnovna pravila u penjanju stenama jesu – Udobne čizme; Ako neko okrzne kamen, mora da momentalno obavesti one iza sebe; Ukoliko kamen pada na vas, ne gledajte na gore; Uvek budite zakačeni barem jednim užetom za sajlu, iako vam deluje da možete da hodate i bez njih.

Staze :
1. Via Ferrata Ari prolazi kroz nekoliko pećina, penje se vertikalno završavajući prelepim pogledom na vrh stena kanjona. 

2. Via Ferrata Mat ide horizontalno iznad reke Pećke Bistrice, dok 

3. Shpellat(pećine) nudi posetu čak osam pećina i 500m je dugačka i smatra se teškom. U pećinama koje se ovde nalaze su, prema predanjima, živeli monasi i moguće je videti prostorije u samim pećinama koje su služile različitim svrhama, kao i udubljenja na određenim visinama gde su nekada postojale grede koje su držale gornje spratove.

4. Najteža je ferrata Marimangat, koja i košta više, oko 30 eura po osobi, a ima i horizontalne i vertikalne uspone, fizički je vrlo zahtevna, a najupečatljiviji deo je 60m dugačak viseći most koji prolazi iznad glavnog puta i reke.

Samu turu možete zakazati u turistickoj kancelariji u Peći, na samom ulazu u klisuru, preko puta Pećke Patrijaršije.

Pećka Patrijaršija

Nakon jutarnjeg razgibavanja po stenju i kamenju Rugovske klisure, spustismo se malo na zemlju, kako bismo posetili Patrijaršiju i opet se uzdigli u nebo.

Ulazak u Pećku Patrijaršiju čija se ulazna kapija nalazi pored puta, na ulazu u klisuru, je, sem uobičajene prijave policiji da smo došli u posetu, jedno jedinstveno iskustvo. Nisam preterano religiozna, ali jesam duhovna osoba i ulazak u dvorište Patrijaršije, posebno u popodnevnim satima, kada nadolazi oštar vazduh sa Bistrice i iz klisure, čiji su vrhovi obasjani suncem, a u čijem se dnu već skuplja magla, je za mene poseban doživljaj. Kao proživljavanje nekog prirodnog i duhovnog pročišćenja pre kročenja u rumenu crkvu okruženu prastarim zidinama. Uvek naiđemo na monahinje ili pomoćnike koji nešto rade u dvorištu, skupljaju lišće, voće, potkresuju ruže ili nešto treće, sve savršeno sinhronizovano u jednu bogougodnu kompoziciju. 

I onda kročite u crkvu. Pećka Patrijaršija je jedno od onih mesta u kojima vam oči nisu dovoljno velike da upiju svu lepotu i božanstvo, a duša je nedovoljno mala da od uzbuđenja iskoči iz vas i prsne po prastarim zidovima. 

Manastir zapravo čine četiri crkve – Svetih apostola, Svetog Dimitrija, Svetog Nikole i Bogorodičina i nastajao je ceo jedan vek, od 1220. do 1330. godine. Pre svega sagrađen, tada, na „periferiji“ radi očuvanja, posle stradanja Žiče od Bugara 1253. Pećka Patrijaršija postaje sedište Arhiepiskopije i, sa manjim prekidima, do 1766. godine je rezidencija svih srpskih arhiepiskopa i patrijarha. Najstariji živopis je iz 13. veka i nalazi se u crkvi Svetih apostola. Tu su zastupljene uglavnom scene iz Novog zaveta, sa figurama u jednostavnoj odeći, ali preovladavaju različiti, bogati koloriti.Živopisi crkve Svetog Dimitrija i Svete Bogorodice potiču većinom iz 14. veka, dok slikarstvo priprata pripada pretežno 16. veku. Crkveno graditeljstvo pripada raškoj i kosovskometohijskoj školi, a ona se često naziva izvorem srpske duhovnosti i njen život je potpuno isprepletan sa životom i razvojem srpske srednjovekovne države, njenim formiranjem, najvećim usponom, kao i robovanjem pod Turcima.

Zato, dođite, zalivajte svoje drvo, jer list i viori na vetru, jer mu je koren duboko u zemlji.

Via Ferrata Peć

Published by ratomirovna

Travel gal. Storyteller. The voluntary slave of Duda and Pier. Mother's daughter. Brother's bro. Road tripping and budget travel master. Fan of turkish coffee. Into hats. In romance with Italy since 2015. You offer an adventure, i say "yes please"

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: