Paris, je t’aime


Zato ovaj post nije o Parizu. Ovaj post je o ženi koja bi volela da vidi Pariz. U stvari, koja bi volela da vidi ceo svet, ali bi verovatno krenula od Pariza.

Šta mogu da vam kažem o Parizu, a da već nije 100 puta ispričano, prežvakano i na kraju ispljuvano kao kliše? Zato ću da sačekam da saberem utiske i oduzmem ove nalete depresije kad se vratim sa impresivnog mesta u neimpresivnu svakodnevnicu.

Ušla bi u kafe na ćošku i rekla “Bonjour”, naručila kroasan i sela da prelistava dnevnu štampu. Niko ne bi ni posumnjao da nije odatle. 🥐☕️ Posle bi prošetala pored Sene u haljini na tufnama, pa nakon što se nadisala komplimenata niz korzo, sela bi na bicikl, pokupila baget i ponela ga kući.Nekim sumanutim sticajem okolnosti, ta žena je završila na drugom ćošku planete, baš onda kad je neko rešio da ugasi svetlo i izbriše taj ćošak sa evropske mape. I onda je čekala i nadala se da će zasijati svetlo sa Ajfelovog tornja i do našeg sokaka.

A ono nije.

Naslušala se obećanja i poziva na strpljenje, kao i floskula da se svet stanjio, umanjio, da je sve na dohvat ruke.Međutim, Pariz je ostao daleko, ali ga ona bez obzira na sve gajila u sebi, a da nije ni svesna. Učila bi mene da plešem valcer, puštala stare filmove i slušala klavir. Znala po koju frazu i pričala o francuskom uticaju na ruskim dvorovima.

To se, dragi moji, ne kupuje ni avionskom kartom, ni Lui Vitton torbom, ni beretkom ispred tornja. To se oseća i živi.

Kroz mene je moja mama doživela malo Pariza, a i sveta. Iskreno, nekad mislim da je to pravi razlog mog neizdrža za putovanjima.

U meni se skupila sva želja moje majke.

Dragi moj Parizu, volela sam te i pre nego sam te upoznala, a sada i više. Ostani gde si i sačekaj moju mamu. Evo, svakog trenutka će…


Published by ratomirovna

Travel gal. Storyteller. The voluntary slave of Duda and Pier. Mother's daughter. Brother's bro. Road tripping and budget travel master. Fan of turkish coffee. Into hats. In romance with Italy since 2015. You offer an adventure, i say "yes please"

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: