Otkrivanje Italije, deo 4: Un pezzo di cielo caduto in terra


„Kakvo dete“, pomislila sam gledajući Paola kako sedi preko puta mene u metrou kojim smo putovali. Tapkao je naizmenično nogama po podu dok je gledao okolo i zurio u ljude, osmehujući se i zagledajući svaki detalj njihovih lica. Duboki, muški glas najavio je našu stanicu, gde sam mu klimnula glavom kao znak da treba da izađemo. Uhvatio se za ručku dok je ustajao i pronašao neobičnu zabavu u ljuljanju svog tela koje je prirodno nalazilo ravnotežu dok je voz stajao. „Kakvo dete“, ponovo sam se pomislila smešući se.

“Dakle, kako je prošla vaša prva vožnja metroom Vaše Visočanstvo?” upitala sam ovo odraslo tridesettrogodišnje dete koje nikada ranije nije koristilo javni prevoz. „Ta žena je spavala dok je sedela, jesi li je videla? Bila je baš smešna “, bilo je sve što je rekao dok je tražio najbliži izlaz koji je vodio do žičare. Jedini razlog zašto smo uopšte ušli u metro je to što je Paolo želeo da vidim Toledo metro stanicu, nazvanu po obližnjoj ulici Toledo, i proglašenom jednom od najlepših metro stanica u Evropi. Izgrađena je kao deo programa umetničkih stanica na kome su učestvovali savremeni umetnici i arhitekte, unoseći umetnost u svakodnevni život ljudi, a dizajnirao ju je španski arhitekta Oskar Bianka oličavajući njome sam Napulj, prenoseći njegovu istoriju, sunce i more. Delovalo je kao da je osmišljeno tako da napuljski stanovnici, ni slučajno, u tih nekoliko minuta provedenih pod zemljom, ne zaborave kako izgledaju život i more na koje su toliko navikli. Tu smo i uhvatili svoju liniju metroa, kako bi moj pratilac usput doživeo kako je biti običan građanin.

Žičara je bila još jedna stvar koju Paolo nije koristio neko vreme, a ona nas je vodila do Castel Sant’Elmo-a , gde, dodatno, nije hteo da mi da mapu grada, samo da bi je držao širom otvorenom , jer tako liči na “smešnog turistu”, što ga je učinilo neobično radosnim, kao da se igramo neke najuzbudljivije igre ikada. Tvrđava, prvobitno crkva, preuređena u šestokrako utvrđenje, smeštena je na vrhu brda nadvijajući se nad gradom. Ceo sklop me je strašno podsetio na tvrđavu Medicea u Sijeni, sa svojim oštrim, ciglenim ivicama i parkom u sredini. Obe su sagrađene pod španskom vladavinom i služile su u vojne svrhe i obe nude veličanstven pogled, od 360 stepeni, na grad i okolinu.

Ispred nas je bio Napulj, rasprostrt ispod mene poput šarene prostirke, slučajno pale sa terase na kojoj je trebalo da ga istrese nonna , koju bi, po svoj prilici, proklinjali svi prolaznici koji bi ušli u oblak njene leteće prašine. Teška je, pohabana i gruba po ivicama, ali ipak, puna priča, života i boja . Negde smrdi na prljave noge, negde miriše na bakine domaće lazanje i na ćošku ima neispranu, preko 100 godina staru, fleku od vina na koju niko više ni ne obraća pažnju. Vezuvio, na njenom kraju, prekida dugu traku najplavljeg neba koje sam ikada videla, koje se prostire nad gradom, da bi je na drugoj strani zakačio za more. Un pezzo di cielo caduto in terra (Komad neba koji je pao na Zemlju) kažem sebi u bradu, gledajući kako se nebo spušta u more kao u peščanom satu, menjajući se u ružičasto, narandžasto, žuto i konačno mračno pri smiraju dana. Grad se osvetljuje, nikad ne prestajući da žamori i brblja, dok barovi i restorani počinju da iznose hranu, započinjući čuveni aperitivo hour.

” Vieni?”, upitao me je Paolo ukazujući prstom na jednu od terasa obasjanu svećama, koja gleda na gradska svetla.

„Da jedem hranu pre nego odemo da jedemo još hrane? Naturalmente. “

„ Vedi Napoli e poi muori! – Vidi Napulj, pa onda umri!”

– Nepoznati autor

Published by ratomirovna

Travel gal. Storyteller. The voluntary slave of Duda and Pier. Mother's daughter. Brother's bro. Road tripping and budget travel master. Fan of turkish coffee. Into hats. In romance with Italy since 2015. You offer an adventure, i say "yes please"

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: